Waarom werkt mijn contactformulier niet goed?

Heb je problemen met het verzenden van emails via het contactformulier wat in je website is gebouwd? Vaak zullen dit soort formulieren niet bij ontvangers terecht komen doordat deze niet juist worden verstuurd, bij ons moet dit namelijk middels authenticatie op de SMTP server. In dit artikel laten we zien hoe je dit kunt oplossen door te mailen via de SMTP server.

Lees ook: Waarom worden mijn mails als spam gezien?

Waarom komen mails van mijn contactformulier bij de ontvanger niet aan of in de SPAM map?

Standaard mailen de meeste CMS systemen niet via de SMTP server voor uitgaande mail. Indien je een contact formulier gebruikt of bijvoorbeeld een bestellingsysteem dan kan het voorkomen dat deze ook niet de SMTP server gebruikt voor het versturen van de mails. In dat geval wordt het systeemaccount van de webserver gebruikt welke aan je cPanel gebruiker is gekoppeld. Een aantal nadelen hiervan is dat dit niet het echte mailadres is waar je mee mailt, dat deze mailbox als catch-all gebruikt wordt en dat het account niet geschikt is voor de uitgaande mails. Veel ontvangers zien deze mails dan ook als spam omdat er geen authenticatie op de SMTP server is geweest en spammer dat graag misbruiken. Neostrada blokkeerd het gebruik van dit account voor uitgaande e-mails naar externe adressen dan ook. Mailen met authenticatie op de SMTP server via een zelf aangemaakte mailbox is bij ons verplicht.

WordPress website

WP mail SMTP

Indien je gebruik maakt van WordPress kun je de plugin WP Mail SMTP installeren. Deze biedt de optie om voor in heel WordPress de SMTP server in te stellen (mits andere plugins hier correct gebruik van maken). Je dient hiervoor de mailserver op te geven en authenticatie met e-mailadres en wachtwoord voor in te voeren, dit kan onder Other SMTP. Hiermee zorg je ervoor dat mails daadwerkelijk verstuurd worden vanuit de mailbox die je opgeeft. Uiteraard werkt WP Mail SMTP enkel op WordPress websites, als je een ander CMS gebruikt zijn daar vaak ook instellingen voor ingebouwd of toevoegbaar met plugins of componenten. Voor alle implementaties gelden de volgende instellingen:

SMTP host: mail.domein (domein vervangen met je domeinnaam)
Versleuteling: TLS
SMTP-poort: 587
Auto TLS: Aan
Authenticatie: Aan
SMTP gebruikersnaam: Hier het hele e-mailadres gebruiken
SMTP wachtwoord: Hier het bijbehorende wachtwoord van die mailbox gebruiken

Lees ook: Hoe installeer ik een WordPress plugin?

Maatwerk website

PHPmailer logo

Wanneer je geen kant-en-klaar CMS zoals WordPress gebruikt, maar je website uit maatwerk bestaat kan je gebruik maken van PHPMailer voor het mailen via de SMTP server. Het installeren van PHPMailer kan via de composer, of via de Packagist repository. Voor meer informatie over PHPMailer verwijzen we naar de documentatie van PHPMailer.
Let op: Het installeren en configureren van PHPMailer valt buiten de support van Neostrada. Kom je er niet uit? Neem contact op met je webontwikkelaar.

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 3 februari 2021