Questions? We're happy to help

Hoe stel ik DKIM in?

Met DKIM (DomainKeys Identified Mail) wordt elke e-mail die je verstuurd ondertekend met een digitale handtekening. Deze handtekening wordt gebruikt om te bewijzen dat jij de afzender van de e-mail bent. Zo kunnen spamfilters zien of een e-mail echt van jou afkomstig is, of van iemand die jouw e-mailadres gebruikt om spam te versturen. In dit artikel leggen wij uit hoe je DKIM instelt.

Let op: Elk domein heeft een eigen unieke DKIM sleutel.

Lees ook: Wat zijn DNS-records? en Waarom worden mijn mails als spam gezien?

 

Stappenplan

Stap 1. Log in op cPanel.

Stap 2. Klik onder E-mail op Email Deliverability. Op de pagina die nu laadt kun je alle domeinen met DKIM zien binnen je pakket, kies het juiste domein en klik op de bijbehorende Beheren knop. Dit hoef je alleen uit te voeren voor één variatie van het domein, het top level domein. Eventuele subdomeinen gebruiken automatisch de DKIM van het top level domein.

 Beheren knop in cPanel Email Deliverability

Stap 3. Je krijgt nu het toe te voegen DKIM-record te zien bestaande uit 2 velden die in de DNS ingevoerd moeten worden, voor nu houden we deze pagina open en gaan we met de volgende stap verder.

Belangrijk: Als je DNS via de nameservers van Neostrada loopt gebruik je de standaard weergave: Full. Deze weergave maakt een DKIM waarde bestaand uit 1 geheel waardoor onze DNS hem herkend.
Indien jou DNS via een andere host loopt kun je het beste daar vragen welk format gebruikt wordt, meestal is dit Full. Mocht deze host wel een DKIM formaat hanteren welke uit 2 delen bestaat dan kies je Split en vervolg je met de instructies van de host.

DKIM record onder Manage the Domain

Stap 4. Ga in een tweede tabblad of ander venster naar neostrada.nl en log in op je klanten account. Ga in je account naar je domein om daar je DNS te beheren, zie hiervoor ook Hoe beheer ik mijn DNS-records? In het DNS-beheer van de betreffende domeinnaam voeg je het volgende record toe:

  • Naam: Hier plak je het subdomein uit het Naam veld van de vorige stap: default._domainkey
  • Type: Hier selecteer je TXT.
  • Inhoud: Hier plak je de inhoud van het Waarde veld uit het overzicht van de vorige stap.

LET OP! Er zit momenteel in cPanel een andere interpretatie van het DKIM-record dan wat je in onze klanten panel DNS moet invullen. Helemaal aan het einde van het record van het Waarde veld (Inhoud) staat een puntkomma, bij onze DNS moet je hiervoor nog een backslash plaatsen. Je record eindigt dus niet op ; maar op: \;
Indien je op een Cloud server via WHM bij Edit DNS Zone de DKIM ophaalt, houd er dan ook rekening mee dat er midden in het record een spatie en " teken kunnen staan welke hieruit moeten. Anders maak je niet gebruik van de Full weergave welke vereist is voor de Neostrada DNS.

DKIM record klanten panel

Lees ook: Hoe beheer ik mijn DNS-records?

Stap 5. Klik in het DNS-beheer op het groene vinkje om het DNS-record op te slaan. Met max 2 uur zullen de wijzigingen in alle systemen binnen Europa verwerkt zijn.

Let op: cPanel beheert het DNS niet en gebruik een andere notatie dan het klantaccount DNS beheer. Hierdoor is de waarschuwing of foutmelding omtrent het SPF en DKIM irrelevant, je kan de melding negeren.
Om te testen of het DKIM en SPF juist zijn ingesteld kan je een mail testen via bijvoorbeeld mail-tester.com.

 

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 22 september 2020

Did this article help you?

Status

Ga naar onze statuspagina voor een overzicht van recente storingen en onderhoud.

Opening hours

Maandag — vrijdag 9:00 — 17:00