Hoe download ik een database via SSH?

Bij het downloaden van een database in phpMyAdmin kan het voorkomen dat dit mislukt doordat de database te groot is. Een alternatief hierop is het downloaden van de database via SSH. In dit artikel leggen we uit welke stappen je moet volgen.

Stappenplan

Stap 1. Login op SSH met je cPanel gebruiker. Je kunt dit doen via een SSH client / Terminal op je computer op via de Terminal in cPanel.

Stap 2. Navigeer in SSH naar de map waar je het .sql bestand wilt plaatsen, je doet dit met de volgende commando's:

Huidige mapinhoud bekijken:

ls

Map openen:

cd MAPNAAM

Bovenliggende map openen:

cd ..

Stap 3. Zodra je in de map zit waar je de .sql database export in wilt plaatsen voer het onderstaande commando uit:

mysqldump -p -u GEBRUIKERSNAAM DATABASENAAM > BESTAND.sql

Stap 3a. Bij de GEBRUIKERSNAAM voer je de gebruikersnaam van de database gebruiker in, je hebt hierbij dus wel het wachtwoord van deze database gebruiker nodig. Eventueel kun je die in cPanel opnieuw instellen via MySQL Databases.

Stap 3b. Bij de DATABASENAAM voer je de volledige databasenaam in.

Stap 3c. Bij BESTAND.sql voer je de naam van het .sql bestand in wat je wilt exporteren, dit is o.a. belangrijk voor terug kunnen vinden bij het downloaden.

Stap 4. Als alle gegevens kloppen zal nu het .sql bestand geëxporteerd worden naar je bestandsopslag. Afhankelijk van de omvang kan dit even duren.

Stap 5. Zodra de export voltooit is kun je via het bestandsbeheer in cPanel of via FTP het bestand downloaden.

Lees ook: Hoe gebruik ik SSH?

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 11 maart 2019